Prompsit, una empresa fundada pels creadors d’Apertium

La nostra història va començar fa més de deu anys al grup Transducens del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la Universitat’d Alacant. Allí es va desenvolupar INTERNOSTRUM (1999), el primer traductor per a espanyol i català d’ús lliure a Internet. La seua excel·lent qualitat i rapidesa van ser la clau de l’èxit d’ús d’aquest traductor. Tres anys més tard (2002), el grup va construir un traductor de característiques funcionals similars per al portuguès i l’espanyol, el Traductor Universia. El traductor és usat per milers de persones a través del portal Universia.

En 2005, aquesta tecnologia de traducció es va reescriure i va alliberar com a programari lliure sota la plataforma Apertium. La plataforma acull actualment un gran nombre de traductors automàtics i eines lingüístiques i compta amb una comunitat de desenvolupadors i usuaris en continu creixement. En Apertium conflueixen la investigació fonamental i la seua aplicació a la indústria.

Prompsit es va crear amb l’objectiu de respondre a la demanda de serveis professionals entorn d’Apertium i d’aprofitar el know-how dels seus desenvolupadors i impulsors originals. La creació de l’empresa en 2006 va estar acompanyada del premi IMPIVA/CEEI al projecte més innovador en el concurs de Noves Idees Empresarials de la Fundació Empresa Universitat (Fundeun).

Al llarg d’aquests anys, ens hem especialitzat en la creació de solucions de traducció automàtica personalitzades, la qual cosa ens ha permès continuar el desenvolupament d’Apertium, combinat també amb altres tecnologies. Així mateix, motivats per les necessitats dels nostres clients, hem creat altres tecnologies lingüístiques relacionades amb l’extracció d’informació o l’anàlisi de sentiment.

 
 
 

Un equipo en red

L’equip de Prompsit, els seus socis i aliats provenen de diferents àrees de coneixement que es combinen en el camp de l’enginyeria lingüística des d’un enfocament interdisciplinari. Per l’equip han passat persones que considerem part del que som: Carme Armentano i Oller, Jesús Mateo Gonzálvez, Francis M. Tyers, Mireia Ginestí Rosell, Susana Tudela, Boyan Ivanov Bonev, Víctor Verdú Franco, Santiago Cortés Vaíllo, Cristina Guillem, Elena Hernández, Alicia Nieva i Raphaël Rubino

A més, comptem amb diverses aliances estratègiques per a dur a terme algunes de les activitats clau de l’empresa, com, per exemple, Transducens, el grup d’investigació del que va nàixer Prompsit o Apertium i la seua comunitat de desenvolupadors. Moltes altres persones ens assessoren, ens inspiren, col·laboren amb nosaltres o ens segueixen. De totes elles aprenem i amb totes gaudim compartint el dia a dia.

Els que formem Prompsit som:

Gema Ramírez Sánchez

Directora general. Sòcia fundadora. Llicenciada en Traducció i Interpretació. DEA en Aplicacions de la Informàtica. Més de 14 anys en el desenvolupament de tecnologies de traducció i 10 al capdavant de Prompsit. T'ajudarà a entendre com una tecnologia tan sofisticada pot ser útil en el teu negoci.

Miriam Antunes Gonçalves

Directora d'administració, finances i recursos humans. Sòcia fundadora. Llicenciada en Fonoaudiologia. Màster en Lingüística Aplicada. Més de 10 anys en el desenvolupament de tecnologies de traducció. Cuida que els assumptes administratius, legals, laborals i financers estiguen en perfecte ordre.

Sergio Ortiz Rojas

Director tècnic. Soci fundador. Enginyer en Informàtica. DEA en Aplicacions de la Informàtica. Més de 15 anys en el desenvolupament de tecnologies lingüístiques. Si existeix una solució per a una necessitat tècnica en l'àmbit lingüístic, Sergio la coneix i te la proposarà. Si encara no existeix, la dissenyarà i desenvoluparà juntament amb la resta de l'equip tècnic, adaptant-la a les teues necessitats.

Mikel L. Forcada

Director de recerca. Soci fundador. Catedràtic de Llenguatges i Sistemes Informàtics. Doctor en Ciències Químiques. President de l'EAMT i president de SaLTMiL. Més de 15 anys de recerca en traducció automàtica. Fa de pont entre el grup Transducens de la Universtat d'Alacant i Prompsit per a propiciar la transferència de tecnologia i coneixement que s'apliquen després en la indústria.

Encarnación Gómez Alcaraz

Desenvolupadora de tecnologies de la llengua. Enginyera en Informàtica. DEA en Aplicacions de la Informàtica. La seua experiència abasta un ampli ventall de coneixements en traducció automàtica, eines de control de qualitat, processament de corpus, desenvolupament web, aplicacions d'usuari, etc.

Juan Antonio Pérez Ortiz

Soci fundador. Doctor en Enginyeria Informàtica. Més de 10 anys de recerca en l'àrea del processament del llenguatge natural. Expert en tecnologies de la web i computació en el núvol. Director del grup de recerca Transducens de la Universitat d'Alacant. Assessora a Prompsit sobre actualitat i noves tendències en tecnologies lingüístiques. Col·labora en activitats de R+D+i i en la captació de talent.

Víctor M. Sánchez Cartagena

Especialista en tecnologies de la llengua. Doctor en Enginyeria Informàtica. Desenvolupador i investigador en el camp de la traducció automàtica híbrida per a llengües amb pocs recursos. Especialista en resolució de problemes complexos relacionats amb el procesamiento de corpora multilingües. Especialista en recopilació i neteja de corpora.

Felipe Sánchez Martínez

Soci fundador. Doctor en Enginyeria Informàtica. Més de 10 anys de recerca en traducció automàtica i eines d'ajuda a la traducció. Assessora i col·labora amb Prompsit en labors de R+D+i, fonamentalment relacionades amb la línia de traducció automàtica.

Rafael C. Carrasco

Soci fundador. Catedràtic de Llenguatges i Sistemes Informàtics. Doctor en Física, Doctor en Informàtica i especialista en intel·ligència artificial i en biblioteques digitals. Director adjunt en la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes. Participa en la labor de transferència de tecnologia i coneixement entre la Universitat d'Alacant i Prompsit.

Susana Santos Antón

Sòcia fundadora. Enginyera en Informàtica. La seua experiència com a investigadora en el grup Transducens i la seua interacció amb l'equip que més endavant formaria l'accionariat de Prompsit, la va portar a apostar per l'empresa des del principi.

Marta Bañón Guillén

Desenvolupadora de tecnologies de la llengua. És Enginyera Tècnica en Informàtica i en Automàtica i Electrònica Industrial. Treballa en el desenvolupament del cicle complet de les aplicacions de la companyia així com en les tasques de recerca i desenvolupament relacionades amb els projectes europeus.

 

Tecnologies lliures, personalizables i de qualitat

Prompsit utilitza i contribueix sovint a les tecnologies del llenguatge de codi obert com Apertium, Bitextor, BiCleaner o openNMT per nomenar algunes. Aquest model ofereix avantatges competitius als nostres clients, tals com:

  • Programari lliure: s’elimina el cost per llicència. Els nostres clients paguen només per nous desenvolupaments, adaptacions, manteniment o serveis complementaris.
  • De qualitat: oferim la major qualitat possible a través de la personalització de les nostres tecnologies a casos d’ús específics.
  • Personalizables: si, en provar les nostres tecnologies, consideres necessària una millora o adaptació, compta amb nosaltres. L’adaptació a necessitats no cobertes és la nostra especialitat.
  • Fàcilment integrables: les nostres solucions s’integren fàcilment en el flux de treball habitual de les empreses amb les quals treballem. Les noves funcionalitats integrades comporten un estalvi valuós de temps.
  • Dinàmiques: les nostres tecnologies estan en evolució constant gràcies al model de desenvolupament col·laboratiu propiciat pel programari lliure. El benefici per als nostres clients és, per tant, il·limitat.
  • Sòlides: les nostres tecnologies porten funcionant diversos anys en entorns de producció exigents.